Príprava dobrého humusu má svoje pravidlá. Nie je to však maturita

0

 

Pripravili sme si pre vás návod, ako si pripraviť lahodný cícerový zázrak, nátierku nazývanú humus. 

Cícer, nazývaný aj rímsky hrach, je bôbovitá strukovina, ktorá prečisťuje organizmus, pomáha pri kožných alergiách či žalúdočných bolestiach. Navyše cícer je strukovina, z ktorej nebudete trpieť plynatosťou. Obsahuje veľa vápnika, železa či vitamínu B12. Strukoviny by mali byť v našej strave zastúpené vo veľkom množstve, hlavne pre svoje nutričné hodnoty a koncentráciu aminokyselín.

Samotná príprava zaberie minimum času

Na tento jednoduchý recept pre 4 osoby budete potrebovať: 500 gramov cíceru, 150 gramov tahini (sezamová pasta), 1 veľkú lyžicu soli, 2 čajové lyžičky jedlej sódy a citrónovú šťavu zhruba z jedného citrónu.

Cícer si necháme namočený počas noci. Pred prípravou cícer prepláchneme studenou vodou a do hrnca pridáme jedlú sódu (sóda bikarbóna). Jedlá sóda má za následok zmäknutie cíceru, a tým pádom urýchlenie varenia. Prípadne môžete pre urýchlenie použiť tlakový hrniec.

Cícer varíme až pokým nebude mäkký. Uvarený cícer presypeme do mixéra a mixujeme dokiaľ nebude kaša hladká. Pozor, nepridávajte teplú a ani vlažnú vodu. Celý výsledok a výsledná chuť je závislá od teploty vody. Voda, ktorú pridávate, musí byť naozaj ľadová. Vody pridáme len toľko, aby sme dosiahli požadovanú konzistenciu. Ľadová voda zaistí, že humus nám nebude hnednúť a bude krásne tuhý.

Do našej vymixovanej kaše pridáme kúpené tahini. Obe ingrediencie veľmi dôkladne zmixujeme. V tejto fáze pridáme soľ a šťavu z citrónu. Nepridávajte všetko naraz, ale postupne ochutnávajte. Druhý zásadný fakt, ktorý ovplyvní chuť humusu, je to, ako dobre a jemne bude rozpracovaný.

Výsledná konzistencia Zdroj: topfoodfacts.com

Humus Zdroj: topfoodfacts.com

K humusu si môžeme pripraviť dip, čerstvý šalát či napríklad cícerové placky

Hrsť na jemno nasekaného petržlenu zmiešame s cesnakom na drobno a paprikou. Celé to osolíme a zalejeme olivovým olejom. Hotovo. Druhá možnosť je pripraviť si jednoduchý šalát z čerstvej zeleniny. Ak viete, môžete si pripraviť falafel alebo cícerové placky.

Ak si zamilujete tento recept, tak vám garantujeme, že každý ďalší krát bude chutnejší. Každý si ho môže prispôsobiť, pridať svoju tajnú ingredienciu a podobne. Ja osobne si pridávam trošku avokáda.

Snímky: topfoodfacts.com

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
Google+0
Linkedin0
E-Mail
Oliver Duffek

Oliver Duffek

Spoluzakladateľ portálu SmeAktual.sk. Sleduje nové trendy, technológie či dianie v odvetví automobilov a motocyklov. Sem-tam zablúdi aj do zdravej výživy, sveta fitness či módnych vychytávok.Väčšinu svojho času venuje tejto práci, ktorá ho zároveň napĺňa.
Oliver Duffek
Staršie príspevky:
pes - titulka (zdroj:pinterest)
Guličky a štvorce. Takto máte strihať svojich psíkov

  Geometria a móda patria dokopy. Tento raz však priniesla nový jarný trend v strihaní psov. Inšpirujte sa ako ostrihať svojho...

Zavrieť